Spring til indhold

De danske krigssejleres indsats omkring invasionen i Normandiet 1944 markeret på D-Dagen 6. juni

09.06.2017  14:12

Den danske ambassade i Paris var sammen med Frihedskampens Frednings- og Mindefond den 6. juni vært for markeringen af de danske krigssejleres indsats i forbindelse med gennemførelsen af de allieredes invasion i Normandiet for 73 år siden. Mindehøjtideligheden blev gennemført i samarbejde med de lokale franske myndigheder, hvor et flot dansk fanekommando fra Hjemmeværnskompagni Rosenborg deltog samt et amerikansk fanekommando, der havde rejst hele vejen fra Alaska for at deltage i højtidelighederne på invasionskysten.    

Ceremonien foregik ved det danske monument i Sainte-Marie-du-Mont. Den danske militære repræsentant i NATO, General Michael Anker Lollesgaard, var æresgæst sammen med repræsentanter fra USA, Storbritannien og Frankrig. Efter den danske ceremoni deltog ambassaden og de øvrige repræsentanter fra Danmark i de to større internationale mindehøjtideligheder med kranselægning på først den amerikanske kirkegård i Colleville-sur-Mer og siden på Utah Beach.      

Vejret var hårdt med stærk blæst og tunge regnbyger, hvilket ganske passende ledte tankerne hen på de vejrforhold, som soldaterne blev indsat under for 73 år siden. Dette historiske tilbageblik blev ikke mindst virkeliggjort af tilstedeværelsen af gruppen af stolte allierede veteraner, som havde deltaget i invasionen, og som selv lagde kranse ved mindesmærkerne for deres faldne kammerater – det var rørende.