Spring til indhold

Danske krigssejlere hyldes i Normandiet

08.06.2015  11:39

Ved markeringen af 71-året for invasionen i Normandiet, deltog Danmark for anden gang med en fransk-dansk ceremoni med kranselægning ved det danske monument i Sainte Marie du Mont og senere ved den internationale ceremoni i Courselles-sur-Mer den 6. juni.
Efter den franske anerkendelse af det danske bidrag under landgangen i Normandiet og Hendes Majestæt Dronningens officielle deltagelse i markeringerne af 70-året for invasionen i 2014, forventes Danmark også fremover at være til stede under de ceremonier, der hvert år afholdes i Normandiet for at mindes den dag i juni 1944, der blev starten på 2. verdenskrigs ende.
Vi sætter stor pris på at være med igen i år. Det er vigtigt, at blive ved med at ære de 800 danskere, der deltog i invasionen af Normandiet i 1944. Dem der er tilbage er desværre ikke i stand til selv at deltage mere, men vi er her, for at repræsentere dem, sagde Christian Eugen-Olsen, Formand for Frihedskampens Frednings-og Mindefond
Også krigssejler, Jens Arne Glinsvad på 96 år glædede sig over mindehøjtidelighederne i Normandiet: For krigssejlerne - og ja, for hele Danmark - blev 6. juni 2014 en historisk dag. Det er en stor personlig glæde for mig, at man vil bibeholde en mindre højtidelighed fremover ved det danske mindesmærke ved Utah Beach. 800 danskere deltog i operation "Overlord”. Takket være “The Merchant Navy”, hvor mange danske søfolk deltog og mistede livet, lykkedes det ikke tyskerne at bryde de allieredes forsyningslinjer i Nordatlanten.
De danske deltagere i ceremonierne i år var Chef for Marinestaben, Kontreadmiral Frank Trojahn, Ambassaden i Paris’ forsvarsattaché, Oberst Jens Ole Rossen-Jørgensen og Formand for Frihedskampens Frednings-og Mindefond, Christian Eugen-Olsen.
Mindemærket for de danske søfolk i Sainte Marie du Mont er netop blevet renoveret med støtte fra Kulturstyrelsen. Ved ceremonien ved monumentet, var der også deltagelse af repræsentanter fra USA, Storbritannien, Sainte Marie du Monts borgmester samt præfekten for La Manche. 
 

""

""