Spring til indhold

Danmark mindes D-dagen 6 juni i Normandiet

07.06.2018  15:57

I anledning af 74-året for invasionen i Normandiet mandag den 6. juni, deltog ambassadør Kirsten Malling Biering og forsvarsattaché Nicolai Mentz samt Christian Eugen-Olsen, der er formand for Frihedskampens Mindefond, i den dansk-franske ceremoni med kranselægning ved monumentet for de danske krigssejlere i Sainte-Marie-du-Mont nær Utah Beach. Et dansk fanekommando fra Hjemmeværnskompagni Rosenborg satte en flot ramme om ceremonien, sammen med fanekommandoer fra Frankrig og USA.

Danmark var også repræsenteret ved flere internationale ceremonier på Normandiets kyst i anledning af årsdagen, blandt andet på Utah Beach, hvor Kirsten Malling Biering og Christian Eugen-Olsen lagde en krans for de danske krigssejlere, og ved det britiske monument i Merville-Franceville. Her holdt forsvarsattaché Nicolai Mentz en tale til ære for de mere end 6.000 krigssejlere og 1.000 øvrige danskere, som gik i alliereret tjeneste under anden verdenskrig, og for de mere end 50.000 danskere i Modstandsbevægelsen hjemme.  

Blandt talerne på Utah Beach var også en amerikansk veteran fra 29th Division, som deltog i landgangen for 74 år siden. Han var 98 år gammel, og hans yngre soldaterkammerat på 97 år skulle også have holdt tale på dagen, men denne ”youngster” – som veteranen så kækt udtrykte det – var desværre blevet syg efter den lange rejse fra USA til Normandiet. Det var en meget bevægende dag.  

Efter den franske anerkendelse af det danske bidrag under landgangen i Normandiet og Hendes Majestæt Dronningens officielle deltagelse i markeringerne af 70-året for invasionen i 2014, har Danmark lige siden deltaget i de ceremonier, der afholdes i Normandiet omkring og på den 6. juni. Til næste år vil det være 75 år siden, at invasionen fandt sted, hvilket forventes at få ekstra stor fokus.  Seneste nyt

    Se alle