Spring til indhold

Suzanne Brøggers bog rejser fra mosen til Marais

En måneds ophold i statens legatbolig i Paris har givet forfatter Suzanne Brøgger en forrygende start på sit tophemmelige bogprojekt.

På skrivebordet ved siden af en bærbar computer ligger et par runde hornbriller, en parfume og nogle udklip fra franske magasiner. Suzanne Brøggers midlertidige arbejdsplads.

Men det er hemmeligt, hvad computeren indeholder, siger den danske forfatterinde og smiler roligt og hemmelighedsfuldt fra sofaen, hvor hun har sat sig afslappet til rette for at fortælle, hvad der bringer hende til statens legatbolig i Paris.

”Jeg er startet på en ny bog, for det er jo godt med et nyt sted og en ny bog”, siger Suzanne Brøgger, ”så får man ligesom friske øjne på projektet”.

Rundt om de friske øjne brune øjne har hun den sædvanlige streg af sort kohl, og det grå hår indrammer elegant hendes venlige ansigt, hvis kinder er solbrune efter det generøse forårsvejr i Frankrigs hovedstad.

Kan du løfte sløret for, hvad bogen handler om?

”Nej, nej, nej”, siger hun hemmelighedsfuldt.

”Det er altså helt jomfrueligt. Det er sådan noget, der skal gro i mørke, som slet ikke skal over i det mundtlige sprog”, siger Suzanne Brøgger, der er kendt for sit omfangsrige forfatterskab, der balancerer et sted mellem essay og roman, virkelighed og fiktion.

Den 69-årige kvinde vil kun røbe, at det er en ”meget, meget stor bog, der vil tage mange, mange år”, og at det ikke er essays.

Paris hjælper projektet på gled
Er du startet med en blank side, da du kom til Paris?

”Nej, jeg har tænkt i nogle år og lavet notater, så jeg havde et udgangspunkt. Men det var først, da jeg kom herned, at jeg kunne tage springet, kan man sige, ind i et nyt projekt”.

Hvorfor skulle du fysisk flytte rammer for at kunne tage hul på projektet?

”Det er et meget stort arbejde med sådan en bog. Man står faktisk på bar bund og skal selv skabe det hele. Og når man er derhjemme, er man meget tilbøjelig til at arbejde videre i en bestemt rutine”, siger Suzanne Brøgger.

”Og derfor er det meget befordrende at tage en ny begyndelse, når man fysisk flytter sig et andet sted hen”.

Suzanne Brøgger føler sig privilegeret over, at det er Marais’ snoede gader, hun ser fra sit vindue, når hun kigger væk fra skærmen. Frem for mosen i Løve ved Slagelse, hvor hun bor med sin mand Keld.

Under interviewet, og til dagligt denne måned, trisser han rundt oppe på lejlighedens førstesal og færdiggør sin egen bog. Altså når morgenritualet er overstået, og han er kommet tilbage til lejligheden med et baguette tradition bien cuite og Le Monde under armen.

”Når han kommer gående dér, så tror alle, at han er franskmand”, griner Suzanne Brøgger venligt.

Har jagtet grisetær, kalvehoved og hjerne
Også hun har under sit månedlange ophold trådt sine såler flade mod den parisiske asfalt, besøgt mangt et museum, købt en masse bøger, indåndet den franske kultur, som hun siger det, og spist godt.

”Jeg har simpelthen jagtet grisetær, kalvehoved og hjerne”, siger hun entusiastisk.

”Vi arbejder om formiddagen og går ud om eftermiddagen”, forklarer Suzanne Brøgger, der har baggrund i det franske sprog, som hun har både talt og korresponderet på i sine unge år.

”Jeg vil da sige, at alle de oplevelser, og alt, hvad vi har set, har en afsmittende virkning på manuskriptet. En bog handler ikke kun om det stof, man anvender. Den handler lige så meget om, hvad der sker i nuet, mens man skriver den.

De mange indtryk akkumulerer sig og kommer ud gennem fingrene, der på Suzanne Brøgger er besatte med ringe og lakeret med mosgrøn neglelak.

Efter en produktiv og sanselig måned er det snart tid at vende tilbage til arbejdspladen i Danmark. Suzanne Brøgger glæder sig nu også til at komme hjem og fortsætte arbejdet med de snart så berejste bogsider ved det hjemlige skrivebord, hvorfra hun kan lade blikket hvile i rolige, grønne omgivelser.

”Manuskriptet vil gå direkte fra Rue de la Perle i Paris til mosen i Løve”, siger hun.

Statens legatbolig i Paris giver danske kunstnere og forskere mulighed for et ophold i Paris à en måneds varighed. Ansøgere, hvis projekt har en konkret tilknytning til Paris og/eller Frankrig, vil blive givet prioritet. Læs mere om ansøgning til boligen her.Seneste nyt

    Se alle