Spring til indhold

Frankrig har set, at Danmark er cool

Danmark kan godt se frem til at blive invaderet af franskmænd i den kommende tid.

”Man får virkelig lyst til at tage af sted med det samme”, siger indretningsarkitekt Laurence Garrisson begejstret;

”Det virker bare, som om der i Danmark er en helt anden livskvalitet, en simplicitet, folk stoler på hinanden, børnene leger i åbne gårde, skolerne fungerer. Tingene virker ligesom bare”, siger hun, mens hun står og smager på en risalamande. Endnu et eksotisk dansk fænomen, hun ikke kendte, før hun i lighed med omtrent tusind andre franskmænd samt en masse journalister og bloggere tog forbi udstillingen Vivre Danois (At Leve på Dansk), som den Danske Ambassade i Frankrig har arrangeret.

Udstillingen trak fulde huse, da Danmarkshuset på Champs-Elysées i Paris i fire hele dage bød indenfor i den danske intimsfære; boligen. Hele 2. etage var komplet indrettet som et klassisk dansk hjem med åbent køkkenalrum, stue med dansk design, badeværelse, hvor dansk tøj hang til tørre i vinduet, børneværelse, garderobe og sågar have med grill og ladcykel. 23 danske virksomheder udstillede møbler, mode, smykker og interiør på udstillingen, der var dygtigt sat sammen af den danske designer Pernille Picherit.

""

Laurence Garrisson har taget sin veninde, Jessica Venancio, der også er indretningsarkitekt, med. De er begge kommet for at opleve dansk design, hvis koryfæer Børge Mogensen, Finn Juhl og Hans J. Wegner også er anerkendte i Frankrig. At vi i Danmark er gode til design, vidste de altså godt i forvejen. Derimod havde de ikke regnet med, at Danmark havde en gastronomisk surprise i ærmet, nemlig det klassiske danske smørrebrød. Et fænomen, der er både svært at udtale og opdrive i det ellers på mange måder gastronomisk overlegne Frankrig.

En tjener kommer forbi, og Jessica Venancio tager fra på bakken med smørrebrød.

”Det er meget frisk”, anmelder hun; ”Sødt og surt på en gang”, siger hun, mens hun smager på et stykke med sild. Det er den danske kok Jasper Kure fra Orangeriet i København, der har ekvilibreret til en meget velbesøgt reception, hvor fransk presse og andre specielt indbudte står og taler begejstret om Danmark over pålæg på et stykke rugbrød - en for mange franskmænd meget eksotisk og ukendt spise.

”Det er en festival i munden!”, udbryder Jessica Venancio storsmilende og følger med øjnene næste fad med æg og rejer, der går på runde.

""

Men selve udstillingen er dedikeret til dansk design, og hvordan vi lever i det.

”Vi har ingen naturressourcer i Danmark, så derfor må vi producere ting, der holder i mange mange år”, oplyser Filip Lau fra konsulenterne ReD Associates i Danmark. Han er sociolog og indbudt som taler for at give franskmænd en indføring i dansk indretning og dermed dansk levevis, for de to ting hænger uløseligt sammen, lader han forstå.

Det er jo sparsomt med lys i de lange vintermåneder, siger han, og derfor har danskerne gerne store vinduer i deres hjem for at byde de enkelte lysstråler indenfor. Ind i varmen, hvor danskerne gerne opholder sig frem for at mødes ude, som franskmændene har for vane. I øvrigt hænger lamperne lavere i Danmark end mange andre steder i verden; vi vil gerne sidde tæt, have lys. Hygge.

Hjemmet er altså et vigtigt sted for danskerne, og for at illustrere vores gode smag i design har Filip Lau taget en kasse med, der får lokket alle journalisterne op på stilehælene og ud på gulvet for at se indholdet.

”Det her er Scandinavia in a box”, siger han og hiver en række genstande frem, der gør, at man som dansker bliver helt fædrelandsagtig, stolt. Og føler sig en lille smule forudsigelig, mens det går op for en, at man har alle de genstande, han viser frem for den franske presse, for hvem disse objekter er nye, spændende, eksotiske: Kay Bojesens træabe, Arne Jakobsens vippe-askebæger, en dansk stikkontakt, snebold-lysestagen i glas, en B&O-fjernbetjener, et stykke Lego, en gammeldags plastiktelefon og en altovase.

Og så har vi gennem de sidste halvtreds år haft en ret præcis smag i stole.

”Som dansker er der kun tre forskellige stole, man kan have”, siger Filip Lau, ”og det er Arne Jacobsens Syver-stol, Myren og Wegners Wishbone”.

”Vi har designet den ideelle stol. Hvorfor skulle vi så vælge en anden?”, spørger han retorisk og får sine tilhørere til at grine af den danske arrogance, når det kommer til design.

""

En anden taler, der får tilhørerne frem i designersæderne, er Charles Bessard. Han er fransk men bosat i Danmark på 12. år og er dermed perfekt placeret til at betragte Danmark udefra. Det kan være svært som dansker at se det eksotiske i billeder af børn på ladet af en Christiania-cykel, børn, der leger frit i en baggård, sommerhuse og havet, der ligger fem minutter væk på cykel. Og at man kan låne forsamlingshuse til at holde fødselsdag. Men de franske fremmødte labber det i sig.

”Og man vænner sig endda til kulden”, beroliger han franskmændene, der får det til at lyde, som om vi bor på Antarktis og må gå i polarjakke året rundt.

Charles Bessard viser også billeder fra Sankt Hans Torv og fortæller, at danskerne, så snart der kommer en solstråle, lægger sig ned for at blive ramt af den. På offentlige pladser.

”Ja, det er lidt particulier”, smiler han ned over stolerækkerne samt til de journalister, der har måttet stå op på grund af det store fremmøde.

”Når jeg ser, hvor mange I er kommet i dag, tror jeg, at I er næsten lige så fascinerede af os, som vi er af jer”, siger Danmarks ambassadør i Frankrig, Anne Dorte Riggelsen.

”I har fundet ud af, at vi er cool”.

Og vi danskere har fået en sjælden lejlighed til at se på os selv udefra.

Se video fra Vivre Danois på Champs-Elysées her .Seneste nyt

    Se alle