Spring til indhold

Information om coronavirus/COVID-19

Her på siden kan du se information til danske rejsende og fastboende i Frankrig i forbindelse med udbruddet af coronavirus/COVID-19.

Opdateret: 2. april 2020 9:50

Udenrigsministeriet opfordrer danske rejsende, der befinder sig i Frankrig til at tage hjem, så snart det er muligt, og i tæt dialog med dit rejsebureau, flyselskab eller forsikringsselskab. Det kan vise sig svært at finde hjemrejsemuligheder i den kommende tid. Der er ikke længere direkte flyafgange fra Frankrig til Danmark og der er indikationer på, at den kommercielle flytrafik vil blive indstillet eller stærkt begrænset i løbet af de kommende dage.
Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til hele Frankrig. Ændringer kan forekomme med kort varsel. Hold derfor øje med rejsevejledningen løbende.  

Ofte stillede spørgsmål ifm. rejsevejledningerne kan findes her.

Indrejserestriktioner i Danmark
Danske statsborgere kan altid indrejse i Danmark. Derudover kan kun personer med anerkendelsesværdige formål få indrejsetilladelse til Danmark.

Se politiets hjemmeside for aktuelle informationer om indrejserestriktioner og anerkendelsesværdige formål.

Rejser til og fra Frankrig
Der er ikke længere direkte flyforbindelser mellem Paris og Danmark. Det kan fortsat være muligt at finde flyforbindelser fra Paris til Danmark via f.eks. Frankfurt og Amsterdam. Fly kan dog blive aflyst og tidsplaner ændre sig, så rejsende opfordres til at holde tæt kontakt med fly-/rejseselskab.

Der kører hurtigtog mellem Frankrig og UK samt Benelux-landene, idet dækningen dog er reduceret til højst 20 % af normalt niveau. Mellem Frankrig og Schweiz er der én daglig afgang Paris-Genève T/R og Paris-Basel T/R. Togforbindelser fra Frankrig til Tyskland, Italien og Spanien er suspenderede. Den nationale og regionale togdrift er generelt opretholdt, men med nedsat cirkulering ift. normalt niveau.
Der er fortsat hotelkapacitet og indkvarteringsmuligheder i alle større byer.

Grænsekontrol og transit i Frankrig
Tyskland har fra og med mandag d. 16. marts kl. 8.00 indført tættere grænsekontrol mod rejsende fra Frankrig, Danmark, Østrig, Schweiz og Luxembourg. Foreløbigt vedrører kontrollen de fysiske landegrænser (landevej og tog). Kontrollen har dog ikke på nuværende tidspunkt konsekvenser for danske rejsende, der enten mellemlander i Frankrig eller som rejser hjem til Danmark fra Frankrig i bil. Det anbefales dog at transitere hurtigst muligt, da situationen kan ændre sig.
Ved gennemrejse af Frankrig skal man kunne fremvise gyldigt ID og dokumentation for at man er hjemmehørende i Danmark (f.eks. sygesikringsbevis med bopælsadresse). Der kræves ikke derudover, at særlige attester er udfyldt. For gennemrejsende med fast bopæl i Danmark , kan ambassaden udstede en attest, som fastslår at rejsende har ret til at transitere Frankrig mhp. at komme til Danmark.

Udenrigsministeriet har oprettet en ny Facebook-gruppe til at facilitere frivillige indsatser for at bistå strandede danskere. Du finder gruppen her: https://www.facebook.com/groups/danskereglobalt

Lokale restriktioner
Fredag den 27. marts blev det gældende udgangsforbud fra den 17. marts forlænget til 15. april. Der er indført restriktioner på bevægelsesfriheden i Frankrig. Man skal blive hjemme, idet man dog kan gå ud for at foretage indkøb, gå til læge/apotek, gå på arbejde, såfremt det ikke er muligt at arbejde hjemmefra og den mest nødvendige fysiske udfoldelse én gang dagligt i en kilometers afstand af eget hjem, dog aldrig i grupper. Der indføres bødestraf for overtrædelse af reglerne. Ved færden udendørs skal man udfylde en attest, der specificerer formålet med udgangen. Attesten findes også i en engelsk udgave.

Man kan rejse i transit gennem Frankrig med fly, tog eller bil, hvis man eksempelvis skal rejse fra Spanien til Danmark. Blot bør man have dokumentation indeholdende navn og hjemmeadresse i Danmark, som kan fremvises ved tjek af franske myndigheder. Derudover tillades indrejse i Frankrig i udgangspunktet kun for fastboende, grænsependlere, fragtkørsel, eller for relevant sundhedspersonale.

Alle skoler, universiteter og børnehaver er fra mandag den 16. marts lukket på ubestemt tid.

Danskere bosat eller på rejse i Frankrig opfordres til at følge de lokale myndigheders information via nyhedsmedierne og nedenstående informationskanaler: 

Den franske regering har 1. april oprettet en fransksproget Whatsapp informationsgruppe vedrørende Covid-19. Tilføj nummeret +33 7 55 53 1212 under ”Gouvernement”. Send ordet ”Bonjour” for at modtage informationer.

    Nem adgang til vigtig information
    Ambassaden opfordrer alle danskere i Frankrig til at registrere sig på Danskerlisten og hente udenrigsministeriets app Rejseklar. Danskerlisten giver os mulighed for at kontakte dig eller sende dig vigtige informationer om, hvordan du bør forholde dig. Du tilmelder dig Danskerlisten her.

Har du spørgsmål i forbindelse med coronavirus/COVID-19, kan du tage kontakt til ambassaden i Frankrig på: +33 (0)1 4431 2121. I weekenden har ambassaden åben for telefonisk henvendelse mellem 8:00 og 18:00. (Uden for ambassadens åbningstid er der mulighed for omstilling til Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter på: +45 33 92 11 12)
Udenrigsministeriet rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen. På de danske myndigheders fælles informationssite kan du finde information om coronavirus/covid-19.

For yderligere information se også Udenrigsministeriets hjemmeside.