Gå til indhold

Kæledyr på rejsen

Der er særlige regler for privat ud- og indførsel af kæledyr fra og til Danmark.

Det er en god ide at tale med en dyrlæge, før du tager dit kæledyr med på en udlandsrejse. Det kan tage tid at få vaccinationer og dokumenter.

Hvad er et kæledyr i denne forbindelse?

  • Hunde, katte og fritter (pelsdyr, der nedstammer fra ilderen)
  • Fugle, bortset fra fjerkræ
  • Kaniner og gnavere
  • Krybdyr og padder
  • Hvirvelløse dyr, bortset fra bier og skaldyr
  • Tropiske akvariefisk

Reglerne for privat rejse med kæledyr kan læses på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Der er forbud mod at indføre en lang række dyr til Danmark.

Personledsagelse

Når du rejser med et kæledyr over Danmarks grænser, er det et krav, at dyrets ejer eller en anden person, rejser sammen med dyret, og har ansvaret for dyret under transporten.

Som udgangspunkt kan kæledyr kun føres ind i Danmark via grænsekontrolstederne i lufthavnene i Kastrup og Billund. Du kan læse mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside, herunder reglerne for specifikke lande og forskellige dyr.

Rejse med hunde og katte i EU og udenfor EU

For de fleste EU-lande gælder fælles EU-regler i forhold til ind- og udførsel af hunde og katte (Irland, Malta, Sverige og UK har egne indførelseskrav).

Ønsker du at indføre et kæledyr fra lande udenfor EU varierer kravene afhængigt af oprindelseslandet. Ønsker du at udføre et kæledyr til et land udenfor EU gælder veterinærbestemmelserne i det pågældende land. Læs mere om landespecifikke regler på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Der gælder følgende generelle krav: personledsagelse, ID-mærkning, EU pas til selskabsdyr og gyldig rabiesvaccination.

Uden personledsagelse

Hvis en hund eller kat ikke er personledsaget, gælder reglerne for kommerciel import af hunde og katte (og eksport) af kæledyr, også selv om dyret ikke skal sælges.

På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan du læse mere om reglerne for rejse med hund og kat til og fra Danmark.

Eksotiske dyr

Hvis du skal rejse med eksotiske dyr tilrådes du i god tid inden afrejsen at kontakte Miljøstyrelsen.

Handel med udryddelsestruede vilde dyr

Danmark har tiltrådt konventionen om international handel med udryddelsestruede vilde dyr og planter (Washington aftalen).

I praksis betyder det, at det kan være forbudt eller kræver særlige tilladelser at handle med og indføre visse dyr og planter - levende såvel som døde og produkter fremstillet af deres skind, fjer, tænder etc.