Gå til indhold

Ofte stillede spørgsmål

Andre landes pas- og visumregler

OBS! CORONAVIRUS/COVID-19 – MULIGE INDREJSERESTRIKTIONER I ANDRE LANDE.

Situationen i forhold til coronavirus udvikler sig i øjeblikket hastigt. Hvis du er på rejse eller planlægger at rejse, bør du være opmærksom på, at man i andre lande med kort varsel kan indføre indrejserestriktioner for at forhindre og begrænse udbredelse af smitte med coronavirus/covid-19.

Dette kan f.eks. være i form af indrejseforbud for danske statsborgere.

Vi anbefaler, at du kontakter ambassaden for det land, du skal rejse til, som vil kunne svare på, om der er indført indrejseforbud for danskere på grund af coronavirus/covid-19. Du kan også finde information om indrejserestriktioner på de danske ambassaders hjemmesider. Du kan se en oversigt over ambassadernes hjemmesider her.

Undersøg i god tid inden din rejse, om dit pas er gyldigt, og om det indeholder blanke sider til eventuelle visa og indrejsestempler.

Du skal være opmærksom på, at nogle lande kræver, at dit pas er gyldigt i et antal måneder ud over rejsens varighed. Hvilke regler der gælder for netop dit rejsemål, kan du se i oversigten til højre.

Selv om oversigten over udenlandske pas- og visumregler løbende føres ajour, kan reglerne ændres med kort varsel. Vi anbefaler derfor, at du kontakter landets ambassade, som også vil kunne svare, hvis du har yderligere spørgsmål.

Rejse i Schengen-området

HUSK at du, uanset alder, skal medbringe eget pas, når du rejser indenfor Schengen-området.

Rejse i de nordiske lande

Rejser du inden for de nordiske lande (Sverige, Norge, Finland, Island, Danmark inkl. Færøerne og Grønland) kan du som dansk statsborger i princippet rejse uden pas. Kravet er blot, at du skal kunne fremvise billed-legitimation, f.eks. et kørekort. Det anbefales dog, at du medbringer pas på rejsen, da både Sverige og Norge har indført midlertidig grænsekontrol.

Se flere oplysninger om grænsekontrol i Sverige.

De norske myndigheder har skærpet kontrollen af rejsende ved grænseovergange og færgeterminaler. Du kan derfor blive bedt om at fremvise gyldigt pas ved ind- og udrejse af Norge.

Rejs ikke på et tidligere mistet pas

Vi advarer mod, at du rejser på et pas, som har været meldt mistet og er fundet igen. Du risikerer at blive nægtet indrejse i det pågældende land og sendt retur med det næste fly.

Har du tidligere meldt dit pas mistet, anbefaler vi derfor, at du søger om nyt pas.

Rejse med børn

En del lande, blandt andet USA og Sydafrika, har særlige dokumentationskrav for børns rejser. Det gælder både, når de rejser alene og i følge med voksne. Du kan finde flere oplysninger om rejse med børn på vores hjemmeside.

Hav det rigtige visum

Vær opmærksom på at dit visum gælder for de aktiviteter, du regner med at udføre, mens du opholder dig i udlandet. Et turistvisum giver normalt ikke mulighed for f.eks. at studere, arbejde, være frivillig hos en NGO eller udføre journalistisk arbejde. Mange lande ser meget alvorligt på overtrædelser af visumregler.

Hvis du er i tvivl, bør du kontakte ambassaden eller et konsulat for det land, du skal rejse til. Du kan finde adresser og telefonnumre på udenlandske ambassader på The Copenhagen Diplomatic List.

Søg visum i god tid

Søg visum i god tid, da nogle steder har lange ekspeditionstider. Overvej om du skal søge om ret til flere indrejser, hvis du planlægger at rejse frem og tilbage mellem flere lande.

Tjek at dit visum er korrekt

Der kan altid ske fejl. Så tjek når du får dit pas retur med visum, at dit visum er udstedt med korrekte datoer.

Det sker også, at lufthavnspolitiet visse steder stempler forkerte ind- og udrejsedatoer i passet. Det kan give problemer under opholdet og i mange tilfælde vil det være nødvendigt at søge om nyt visum hos de lokale myndigheder. Det er derfor meget vigtigt, at du altid kontrollerer, hvad der bliver skrevet og stemplet i dit pas under din rejse.

Hvis du mister dit pas i udlandet

Mister du dit pas i udlandet kan du søge om nyt pas på en dansk ambassade eller konsulat. På denne liste kan du se, hvilke danske repræsentationer, der kan udstede almindelige biometriske pas, og hvilke der kun kan udstede nødpas (provisoriske pas).